Mobil Uygulama Geliştirme Nedir? Mobil Uygulama Geliştirme için Hangi Programlama Dilleri Kullanılmalıdır?
2020 yılında mobil uygulama gelirlerinin yaklaşık olarak 600 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Akıllı telefon ve tabletler, günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Akıllı telefonların modern toplumdaki yeri, mobil deneyimlerin belirleyici rolünün bir göstergesi. Bu deneyimler ışığından mobil cihazlar için uyarlanmış yazılımlar, her geçen gün değerini artırıyor. Bu değer artışı artık marka ve şirketlerin varlığını sürdürme yarışana doğru gidiyor. Bu üreten ve büyüyen sanayi, işletme ve markaları cezbetmekte ve dolayısıyla katma değer sağlamakta Mobil uygulama geliştirmenin anlamı nedir? Gelişen ve değişen teknoloji ile beraber web ve mobil, varlık sürdürme, iş geliştirme, pazarlama, satış artırma ve aktif iletişim kurma platformlarını farklılaştırdı. Mobil uygulama geliştirme, akıllı telefon veya tablet bilgisayarlar gibi mobil cihazlar için donanım ve ürün özelliklerinden yararlanarak optimize edilmiş bir yazılım oluşturulması ve geliştirilmesidir. Mobil uygulama, ağ bağlantısı kurarak çalışabilir. Bu sebeple mobil uygulama geliştirme işlemi, yüklenebilir yazılım paketleri (kod, ikili dosyalar, varlıklar vb) oluşturmayı, bir API (Uygulama programlama arayüzü) ile…
Microsoft’dan Startup’lar için GitHub Enterprise ve Microsoft Power Platform Müjdesi!
Microsoft, iki yıl önce başlayan Startup’lar için Microsoft girişimine, 500 Milyon dolarlık bir taahhüt ve B2B girişimleri için önde gelen kurumsal bulut haline gelme iddiası ile başladı. Zaman içinde B2B teknoloji girişimleri arasında muhteşem bir büyümeye tanık olundu. 2019’da kurumsal girişimlere 30 milyar dolar yatırıldı. 140’dan fazla ülkede binlerce girişim, çözümlerini kurumsal müşterilere bağladı. Programdaki aktif Startup’lar 2019 yılında 1 milyar dolardan fazla yeni satış fırsatı kapatma hızı kazandı. Startup için Microsoft Programı, yeni Azure kredileri ile birlikte Startup’lara ortak satış kaynakları, teknik destek ve geliştirme araçları sunma hedefi ile gelişti ve şimdi ise satış fırsatlarının önünü açacak iki yeni avantaj ekledi. Microsoft, Startup’lar için; ek güvenlik ve uyumluluk özelliklerine sahip GitHub’ın işletme sürümü olan GitHub Enterprise’ın yanı sıra müşterilerinin kolayca uygulama geliştirmesine ve verileri analiz etmesine olanak tanıyan Microsoft Power Platform’a ücretsiz erişim sağlayacağını 13 Şubat 2020’de duydurdu. Startup’lar programa katılmanın avantajının yanı sıra GitHub Enterprise’a da erişebiliyor. Verileri…
Arama Motoru Optimizasyonu
Arama Motoru Optimizasyonu Nedir? Arama motoru optimizasyonu (SEO- Search Engine Optimization); Web sitelerini, arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirerek ve “rahat taraması”na olanak sağlayarak web sitesinin optimize edilmesidir. Açmak gerekirse SEO, bir arama motorunun (SERP), arama sonuçları sayfasında (Google, Bing, Yandex vb) yüksek dereceli bir yerleşim elde etmek ve web sitesine ziyaretçi trafiğini artırmak için kullanılan stratejiler ve taktiklerdir. SEO ile gelen trafik, arama motoru pazarlama yöntemleriyle (SEM) gelen trafikten ayırt etmek için “organik arama trafiği” olarak isimlendirilir. Arama, kullanıcıların içerik keşfetmesinin temel yollarından biri olduğu için, arama motorlarında yer almak ve trafiği artırmak her işletme için çok değerlidir. İyi yapılandırılmış bir SEO, arama motorunun sitenizi bulmasına ve anlamasına yardımcı olur. Arama motorları, iyi ve alakalı yazılmış içerikleri sever ve kullanıcının aradığını tam olarak bulmasını ister. İyi bir SEO için odaklı kurgulanmış bir SEO planı hazırlamak çok önemlidir. Hedefleri belirleyerek bunlara uygun bir plan geliştirmek, öncelikleri iyi belirlemek ve gerekli…
Microsoft HoloLens
Microsoft’tan yapay zeka ve artırılmış gerçekliğin doruk noktası; HoloLens Teknoloji; Görme engelli bireyler için yeni imkanlar sunuyor. Microsoft HoloLens’i görme engelliler için modifiye etti. Microsoft’un yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojileri ile geliştirdiği HoloLens, kısıtlı görme zorluğu çeken ve görme engelli bireylere uygun hale getirildi. Görme engelli bireylere yeni kapılar açan bu inovasyon, teknolojinin hayatımızda yaratabileceği kolaylıklardan biri. Makine öğrenimi uzmanları; bu teknolojiyi, kullanıcının bulunduğu yerde kimin olduğu ve ne yaptığı ile ilgili bilgi sağlayan bilgisayar görme algoritmaları ile oluşturdu. Yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojileri sayesinde görme engelli kullanıcılar, etraflarındaki kişiler hakkında bilgi edinebiliyor. HoloLens, kişiye etrafındaki kişinin kim olduğunu ne yaptığını, ne mesafede ve nerede durduğunu söyleyebiliyor. Bu teknoloji, görme engelli bireylerin etraflarında ne olup bittiğini daha iyi anlamasına olanak tanıyor. Mobil uygulama; daha önce gördüğü insanları tanıyabiliyor ve ilk kez gördüğü birinin yaş ve duygu durumunu tahmin edebiliyor. Barkod taraması ile evde kullanılan ürünleri tanımlayabiliyor ve bireyin…
Dünya’da Kodlama / Türkiye’de Kodlama
Ülkelerin kalkınma düzeyini etkileyen ekonomik gelişmeler, dijital ekonomi ve Endüstri 4.0, dünyada ciddi bir ilerleme kaydederken bu dijital dönüşüm hızını yakalamak Ülkemiz için önemli bir başlık olmalıdır. Küresel iş gücünün önemi artarken, eğitim – öğretimde teknoloji kullanımı, yaygınlaşması ve bundan faydalanma çalışmaları, yönetimlerin buna ayak uydurması, ekonomik büyüme ve refah düzeyini artıracaktır. Yapılan araştırmalar kodlama eğitiminin, edinilmesi gereken problem çözme, bilişsel düşünme, algoritmik düşünme, yaratıcılık gibi bir çok temel beceriyi kazandırdığını ve bu becerilerin erken yaşta gelişmesinin daha kolay olduğunu göstermektedir. Dünya’da kodlama ne durumda? Kodlama bir çok ülkede zorunlu eğitim müfredatına girmeye başladı bile. Bunlarda bazıları; İngiltere (5-16 yaş arası çocuklar için “Bilgisayar Bilimleri” dersini müfredatına zorunlu ders olarak koyan ilk ülke) İtalya (İlkokul öğrencilerine “Gelecek için Programlama” projesi kapsamında kodlama eğitimine başladı.) Finlandiya (Geleceği kodlama bilen kişilerin inşa edeceği anlayışıyla Kodlama derslerine başladı.) Estonya (2012 yılında, 7-16 yaş arası çocuklar için kodlama sınıfları açtı.) Çin (Kodlama eğitimini Anaokul…
Çocuklar için Kodlama/Programlama Eğitimi Nedir? Neden bu kadar önemlidir?
Artık her biri kodlarla çalışan, sayısız yazılımı çalıştıran elektronik cihazlarla çevriliyiz. Geleceğe yön veren en önemli araçlardan biri olan kodlama, yabancı dil öğrenmek kadar önemli ve gereklidir. Küresel değişime, yaşam boyu öğrenmeye ve yenilemeye ayak uydurmak, bireysel ve toplumsal olarak kaçınılmaz haldedir. Kodlama, evrensel bir dildir ve kodlama bilmek, ülkeler ve kültürler arası iletişim kurabilmek, yenilikçi çözümler sunabilmek ve başarıyı artırmak açısından önemli bir yere sahiptir. Bu ilerleyen teknoloji çağında erken yaşta kodlama öğrenmek; gelecek için üretkenlik, verimlilik, ekonomik katkılar ve uluslararası rekabette başarı avantajları sağlayacaktır. Günümüzde kulağa çok teknik gelen kodlama, yeni bir okuryazarlık anlamı taşımaya başladı ve artık yaşadığımız dijital dünyanın içinde faydalı bir beceri konumunda. Erken yaşta programlama öğrenmek ne kazandırır? Erken yaşta programlamayı öğrenmek, çocukların günlük sorunlarını çözmesine, yaşam becerilerinin gelişmesine ve ilerleyen yaşları için fırsatlara hazır hale gelmelerine yardımcı olacaktır. Çocukların iletişim becerilerini güçlendirir. Hem sözlü hem de yazılı becerileri güçlenerek mantıklı yeni bir…
Ürün Geliştirme Nedir? Ürün Geliştirme Süreçleri Nelerdir?
Yeni dünya düzeninde işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri, ekonomik başarılarını ve rekabet güçlerini artırabilmeleri için sürekli bir yenileme gereklidir. Yeni bir ürün geliştirme veya mevcut bir ürünün pazardaki niş kategoriye göre inovatif hale getirilmesi şeklinde son kullanıcıya fayda sunulabilir. Bir ürünün konsept veya fikirden, piyasaya sürülmesine kadar geçen aşamaları bir değer akışı yönetimidir. Bu sürecin başarısı takip edilip, sürekli iyileştirilmelidir. Biraz detaylandıralım. FFE, ürün tasarımı, ürün uygulaması gibi oluşan süreçler ve ürün geliştirme yönetimi için yaklaşımlardan bahsedelim. (FFE – Fuzzy front end) – Bu bir başlangıç aşamasıdır. Erken evre sorunları ve ürün öncesi gelişim, dağınık bir başlangıç dönemi olarak kabul edilir. Ürün geliştirme süreci başlarında planlar ve tasarımlar üretmek için bir çok dağınık etkinlikler süreci yaşanır. FFE, Bu belirsiz ve karmaşık dönemdeki fırsatları sentezlemek ve netleştirmeye çalışmak olarak tanımlanabilir. FFE döneminde planlar, konsept ve teknik öncesi değerlendirme henüz “bulanık” ve “yapılandırılmamıştır”. Yedi aşamadan oluşur; 1.Aşama- Fikir Üretimi Yeni bir ürünün ortaya çıkması…
Endüstri 4.0 Nedir?
Buharlı makinelerle gelen ilk sanayi devriminin ardından, elektrik ile tanışarak ve dijital teknolojiyi keşfederek 3. sanayi devrimine kadar geldik. Sürekli gelişen teknoloji ile birlikte de Endüstri 4.0 adıyla bilinen 4. Sanayi Devrimine ulaştık. Yani Endüstri 4.0; sanayi devriminin 4. Jenerasyonu. Bu devrim nesnelerin interneti, internetin hizmetleri ve siber-fiziksel sistemlerde oluşan değerler bütününü ifade ediyor. Artık ileri teknolojiler ile birlikte, üretim ve tüketimin geleceği farklı şekillenmeye başlıyor. Endüstri 4.0 Devrimi’ne gelene kadar geçen süredeki Endüstrinin Evrimi’nden biraz bahsedelim. Endüstrinin Evrimi Bu devrim bizi, IoT (Nesnelerin İnterneti) IIoT (Endüstriyel Nesnelerin İnterneti), Big Data (Büyük Veri), AI (Yapay Zeka), M2M (Makineler arası), 3D Yazıcılar, Bulut, Robotik Araçlar, Akıllı Fabrika, Artırılmış Gerçeklik, CPS (Siber-Fiziksel sistemler) ve ileri seviye dijital teknoloji ile tanıştırdı. Üretim Endüstrisindeki standartları (prototipleme, geliştirme, üretim, lojistik, tedarik vb) yeni teknolojiler vasıtası ile daha iyi düzenleme ve yönetme olanağı sağladı. Ve bu süreç, çalışma yaşamından ekonomiye,sosyal hayattan günlük yaşantıya kadar hemen hemen…
Ar-Ge Nedir?
Ar-Ge (Araştırma ve Geliştirme) inovasyon yaratmak için bir ön soruşturmadır. Yeni şeyler yaratmak ya da varolan şeyler üzerinde yenilikler yapmak amacıyla yeni fikir ve yolların keşfedilmesi aşamasıdır. Ürünlerin etkinliğini artırabilecek veya üretimi daha verimli hale getirebilecek, yeni bilgiler ve teknolojiler oluşturmayı amaçlar. Akademik, Kurumsal ve Endüstriyel Ar-Ge olarak türlere ayrılır. Akademik ve kurumsal Ar-Ge, pratik kullanımlara uygulanabilecek yeni bilgiler edinmektir. Endüstriyel Ar-Ge ise satış ve karlılığa artırmaya yönelik geliştirilmiş ürün, süreç, sistem ve hizmetler ile sonuçlanacak bilgi elde etmeyi amaçlar. Bu süreçte yeni keşifler, sorun çözüm yöntemleri ve yeni teknolojiler vb kullanılması durumu olması bir maliyeti de olduğu anlamına gelir. Tabi bu sürekli iyileştirme süreci sayesinde, güncellik ve rekabette önemli adımlar da atılmış olur. Ar-Ge’nin bireysel ve toplumsal amaç ve sonuçları vardır. Ar-Ge süreci araştırma kavramını kapsadığından insan anlayışı sınırlarını genişletir. Yeni bakış açıları sağlayabilir. Toplumsal anlamda da bir bütün olarak iyileştirme sağlar. Sonuçta faydalı yeni ve düzenlenmiş her şey…
Kodlama Nedir?
Kod, yazılım üretmenin sadece bir parçasıdır. Kodlama / Programlama; bir bilgisayarın önce anlaması sonra gerçekleştirmesi için komutlar/ talimatlar yazmaktır. Bu talimatların yazıldığı harf, sözcük, mesaj ve bilgi içeren öbekler Kod’dur. Kaynak kodu olan bu talimatlar özel dillerde yazılır. Bu programlama dilleri normal dillerden çok farklıdır ve günümüzde kullanılan farklı programlama dilleri vardır. Kodlama ayrıca kaynak kodunun planlanması, test edilmesi ve hata ayıklamasını içerir. Farklı programlama dillerinin farklı amaçları da vardır. Bazıları işletim sistemi veya işlemci ile iletişim amaçlı tasarlanmıştır. Bazıları özellikle web uygulamaları ve siteleri oluşturabilmek için. Kısaca kodlama, insanların makinelerle iletişim kurma şeklidir. Bu iletişim kurma işlemi nasıl oluyor? Bilgisayarlar; transistörlü elektronik makinelerdir. Ve yalnızca iki farklı veri türünü anlayabilirler; açık ve kapalı. Bunlar, ikili kod veya makine dilinin yapı taşları olan 0 ve 1’leri temsil eder. Biraz daha basit bir ifadeyle anlatmak gerekirse; Bu ikili kodu, bir anahtarın açık veya kapalı olması gerektiğini bilgisayara anlatmanın bir yolu olarak…